Nybörjarguide till investera i guld – 3 olika sätt

Att investera i guld och silver är kul men det finns massor att lära sig innan. Vi gick på en del nitar innan vi lärde oss hur det fungerar. Här är nybörjarguiden som vi önskar att vi hade när vi började.

Fysiskt guld och silver

Du kan köpa mynt och tackor som du förvarar själv eller med hjälp av en tredje part som en bank eller en mäklare som Bullionvault. Vanligast är guld och silver, men det finns andra ädelmetaller också.

Kom ihåg att inte alla mynt är lika. Priset kan bero på efterfrågan just då, designen och vikten på det myntet. Mynten har även olika halt av ädelmetaller så de är svåra att jämföra ibland. Olika mynt har också olika samlarvärde beroende på hur eftertraktade de har. Det brukar sägas att det guldmynt som ligger närmast sitt metallvärde (och därmed varierar minst bland samlare) är Sydafrikanska Krugerrand.

Du köper mynt och tackor hos mynthandlare i butik eller online, eller genom speciella aktörer som specialiserat sig på investeringsguld, exempelvis libertysilver.se och tavex.se. Priset varierar varje dag så håll koll på när du kan göra en bra affär.

Du kan även köpa tackor och mynt från personer och företag på exempelvis Tradera, Ebay och Blocket. Även en del  facebook-grupper finns för för detta. Här är det givetvis förenat med en lite högre risk så det kan vara bra att du kanske köper här när du vet vad du är ute efter.

Investeringsguld är momsbefriat (i skrivande stund) vilket gör att du får lite mer för pengarna än exempelvis för silver. Här är lite läsning hos skatteverket.

Det är svårt att bedöma den exakta kostnaden för investeringar, men återförsäljare tjänar sina pengar på att sälja guld till en premie och köpa tillbaka det till en rabatt, så du kan förlora 3% till 5% av värdet på detta sätt.

Du måste också ta hänsyn till lagringskostnaderna. Detta innebär att du antingen ordnar säker lagring och försäkring själv (den täcks vanligtvis inte av en hemförsäkring) eller betalar en dealer för att lagra den åt dig.

Börshandlade råvaror – Exhange Traded Commodity (ETC)

Det enklaste och billigaste sättet att investera i guld är genom en ETC – varuversionen av en börshandlad fond (ETF), som kommer att följa priset på guld. Det innebär att du inte äger fysiskt guld personligen utan äger andelar i en börshandlad fond som investerar i råvaror. En del har flera ädelmetaller och en del fokuserar exempelvis på guld eller silver.

ETC: er är strukturerade som aktier, så att du kan köpa och sälja dem på investeringsplattformar och ha dem i din aktiedepå eller ISK.

Det finns två versioner: ETC: er kommer att hålla guld i ett valv och följa priset på det, medan syntetiska guld ETC: er är utformade för att spåra priset på guld genom att köpa guldrelaterade derivat.

ETC: er är lågkostnad jämfört med andra sätt att äga guld, även om priset du betalar beror på den plattform du använder och vilken ETC du väljer.

Xetra, Xtrackers och Blackrock är exempel på etablerade ECT-aktörer.

Guldaktier och fonder

Du kan investera i företag som är involverade i guldbranschen, inklusive gruvbolag och distributörer.

Men innan man överväger detta tillvägagångssätt är det värt att ha i åtanke priset på dessa aktier och fonder beror på mer än priset på guld.

Till exempel bör gruvbolagens kostnader beaktas, särskilt eftersom gruvguld kan vara svårt och dyrt, liksom effekten av marknadsrörelser.

Det är många rådgivare som tipsar om att bredda sin aktieportfölj med en andel guld för att skydda sig mot svängningar på börsen, då ädelmetaller historiskt ökat i värde när börsen vänder nedåt. Vi lämnar inte investerings-rekommendationer på denna sida, så vi föreslår istället fördjupad läsning om du är intresserad av detta.